Yamaha XForce 2022 didedah di Jepun – enjin 155 cc VVA, datang dengan sistem ABS dan traction control

Lyle Ellerbee

Yamaha memperkenalkan sebuah skuter baru untuk pasaran Jepun, iaitu XForce 2022. Ini adalah sebuah skuter yang menggunakan enjin satu silinder SOHC VVA 155 cc sama seperti NMax 155 dan NVX 155, tetapi dengan bentuk badan yang berbeza. Ia juga ada dipasarkan di Taiwan.

Bentuk nampak lebih agresif dengan rekaan bahagian hadapan seperti XMax 250, dan dilengkapi dengan lampu utama serta belakang jenis LED. Pemegangnya pula dijadikan lebih tinggi, bagi menghasilkan kedudukan menunggang yang tegak dan selesa.

Memegang skuter ini atas jalan adalah fork teleskopik di hadapan, dan dua penyerap hentak di belakang, sementara rim pula kedua-duanya menggunakan saiz 13 inci dengan saiz tayar masing-masing 120/70 di hadapan dan 130/70 di belakang.

Brek cakera diberikan pada kedua-dua roda hadapan dan belakang, dan ia turut dilengkapi dengan sistem ABS two-channel. Menjadikannya lebih selamat, Yamaha turut memasang sistem kawalan cengkaman pada skuter ini. Di bawah tempat duduk, tersedia ruang simpanan 23.2 liter.

Panel meter digital LCD pada XForce 155 mempunyai bentuk petak yang ringkas, tetapi ia boleh disambung kepada telefon bimbit melalui aplikasi Yamaha Motorcycle Connect untuk membolehkan paparan informasi tambahan seperti penggunaan bahan api, kedudukan terakhir, waktu menukar minyak enjin dan data tunggangan lain.

Masih lagi menggunakan kunci biasa untuk dihidupkan (bukan sistem tanpa kunci), XForce turut menyediakan soket pengecas USB berhampiran soket kunci. Papan lantai skuter ini juga berbentuk rata, dengan tangki bahan apinya berkapasiti 6.1 liter dan tempat mengisinya berada tinggi, bawah sedikit daripada pemegang. Di Jepun, XForce 155 dijual sedikit murah berbanding NMax 155, iaitu pada harga 396,000 yen (RM13,050).

Next Post

Six suspects from Houston arrested in Moody for attempting to steal half a dozen cars

MOODY, Ala. (WIAT) — A few adults and three juveniles were arrested Thursday early morning right after attempting to steal at minimum 6 vehicles from a parking large amount in Moody. ‘He will be missed’: Tuscaloosa citizens keep in mind fallen officer Kennis Croom Moody Law enforcement Officers caught the […]

You May Like